A kis herceg (hongarès)

Llibres comprats a Budapest durant la Lluna de Mel. El de dalt, trobat a un
antiquari (núm. 82 de la col·lecció) és de 1973. El de sota, a una llibreria a
punt de tancar (núm 83 de la col·lecció). Realment, cronològicament parlant
tocaria que els números anassin al revés. L'antiquari el vaig trobar un dia més
tard d'haver comprat el nou.

Léon Wert-nek
Kérem a gyerekeket, ne haragudjanak, amiért ezt a könyvet egy fölnőtt széles e viágon a legjobb barátom. De van egy másik mentségem is: ez a fölnőtt mindent meg tud érteni, még a gyerekeknek szóló könyveket is. Harmadik mentségem pedig a következő: ez a fölnőtt Franciaországban él, s ott éhezik és fázik. Nagy szüksége van vigasztalástra. Ha pedig ez a sok mentség nem elegendő, akkor annak a gyereknek ajánlom könyvemet, aki valaha ez a fölnőtt volt. Mert előbb minden fölnőtt gyerek volt. (De csak kevesen emlékeznek rá.) Ajánásomat tehát kijavítom, ilyesformán:
Léon Wert-nek,
amikor még kisfiú volt.
L'hongarès és una llengua que sempre que l'escolt em fa viatjar, si més no mentalment al centre de Pécs, al castell de Buda o simplement a la riba del Danubi. Budapest m'agrada, m'agrada molt. Deixant de banda els fílies personals, l'hongarès és un idioma singular. Pertany a la família de les úgriques. Això vol dir que per trobar una altra llengua emparentada amb l'hongarès tocaria viatjar milers de quilòmetres a l'est, en direcció als monts Urals, allà on tot just comença Sibèria, on hi trobam l'ostiac i el vogul, que en són llengües cosines.

Fruit d'una migració antiga en la recerca de terres amb un clima més hospitalari i de terres més fèrtils un grup d'úgrics emigrà al cor d'Europa Central i des de llavors ençà tenim la terra d'Hongria. Aquesta llengua, que no és indoeuropea sinó que és uràlica, té 14 vocals diferents; és aglutinant, cosa que vol dir que a partir de sufixos i prefixos van allargant una paraula afegint-li significats de temps, persona, determinació i règim. A més, per acabar-la de fer, l'hongarès declina en vint casos diferents entre els quals hi trobam casos habituals com nominatiu, ablatiu o datiu, però també hi ha casos com són l'al·latiu (cap a...), el delatiu, i l'il·latiu (cap a...(dins)), entre d'altres. Està clar que cada llengua és un món, o un planeta dels que visita el petit Príncep, però l'hongarès, d'entre els mons coneguts és el més gros, és Júpiter. 


Els 14 milions de parlants que té l'hongarès es reparteixen de la següent manera: