Малкият Принц "Malkiat Prints" (búlgar)



Edició en búlgar d'any incert de Lutshezar Mintshev 

На Леон Верт

Моля децата да ми простят, че съм посветил тази книга на възрастен човек. Имам сериозно извинение: този възрастен човек е най-добрият ми приятел на света. Имам и друго извинение: този възрастен човек може да разбира всичко, дору книтите за деца. Имам и трето извинение: този възрастен човек живее във Франция и тьрпи там глад и студ. Той наистина има нужда да бъде утешен. Ако всички тези извинения не са достатьчни, тогава искам да посветя тази книга на детето, което този възрастен човек е бил някога. Всички възрастни хора са били първо дела. (Но малцина от тях си го спомнят.) И така, поправям посвещението си:На Леон Верт,
козато е бил талко тотче.

El búlgar és una llengua eslava parlada als Balcans, concretament a  Bulgària i de forma minoritària a algunes zones que li són frontereres. És una llengua que està molt relacionada amb el macedoni fins arribar a un punt en el qual hi ha certa polèmica en si considerar el macedoni com a llengua independent o com a una varietat búlgara. El cas macedoni-búlgar és un d'aquests en el qual la política s'hi ha aferrat més que no la filologia. Bulgària no reconeix el macedoni perquè és una manera de no reconèixer Macedònia? Macedònia comet un cas de secessionisme lingüístic després de la seua independència per tal de diferenciar-se de Bulgària? 

El que està clar és que són dues parles pràcticament intel·ligibles entre elles. Totes dues, juntament amb el serbi o el croat, formen part de la branca de llengües eslaves meridionals. A més, tant el macedoni com el búlgar són les úniques llengües eslaves que han perdut els casos, que ja no declinen i tenen articles. Si ens centram estrictament en el búlgar, podem dir que és una llengua amb 12 milions de parlants i ha tengut una influència molt forta del turc i del grec. 

blau: búlgar | morat: macedoni | ratllat: parles de transició