Փոքրիկ իշխանը "P'ok'rig ishkhanë" (armeni)



edició en armeni de l'editorial H&H Print- Yerevan (2016)
(num 101)

Օ՜, Փոքրիկ իշխան, քիչ-քիչ ես հասկացա նաեւ, թե որքան տխուր ու միապաղաղ է եղել քո կյանքը: Երկար ժամանակ դու միայն մի հաճելի զբաղմունք ես ունեցել՝ նայեւ վերջալույսին: Ես այդ մասին իմացա չորրորդ օրվա առավոտյան, երբ դու ասացիր. Ես վերջալույս շատ եմ սիրում:
(fragment extret d'ací)

L'armeni és la llengua dels armenis. És parlada sobretot a Armènia i als voltants de les seues fronteres. Fora d'Armènia un reducte lingüístic molt important és el de l'Alt Karabagh, una regió autorpoclamada com a estat independent a dins d'Azerbaidjan. Aquest és, d'una manera molt semblant a Transnístria, un país que hi és però no existeix. És un territori que actualment per accedir-hi es pot fer únicament des d'Armènia ja que la resta de frontera està bloquejada, bé pels militars azerbaidjanesos o bé per les milícies karabaghineses. 

De tota manera, aquesta no és la principal batalla que el poble armeni ha patit. Els armenis van ser víctimes del primer genocidi del segle XX per part de Turquia. Abans d'aquest fet l'armeni era una llengua habitual també a la part oriental turca. De fet, l'armeni es divideix en dos grans blocs: l'armeni occidental, parlat pels armenis que vivien a dins l'imperi Otomà; i l'armeni oriental, que era el dels armenis que vivien sota la influència soviètica. Podeu veure la versió d'aquest llibre també en armeni occidental: Փոքրիկ Իշխանը; i en armeni occidental Hamshen (el dialecte número 8 del mapa que hi ha a continuació): Bidzig pirens.

L'armeni té, actualment, uns 8 milions de parlants, tot i que una part d'aquests viuen en diàspora arreu del món i això fa que en perilli la seua llengua, especialment ocorre això amb parlants d'armeni occidental. A contiunació es veuen dos mapes. El primer és l'àrea que ocupava la població armènia abans del segle XX (en groc els parlants occidentals, i en verd els orientals). El segon mapa és l'àrea on hi ha percentatges rellevants de població armènia avui en dia. Pot veure's que a Turquia va fer-s'hi cau i net. 

Abans del genocidi armeni
L'armeni actualment