Ţɛɛ̀lɛńy Ţɔ̀kkwóɽɔ̀ny (koalib)

Edició en koalib de Tintenfass (2016)
(num 98)

El koalib és una llengua parlada per unes 107.000 persones organitzades de forma tribal que se situen cap al centre del país. La majoria dels seus parlants formen un grup ètnic que pateix persecucions religioses a dins del seu país ja que al Sudan el 70% de la població es professa musulmana mentre que l'Islam només és seguit per un 20% de l'ètnia koalib. La resta practiquen el cristianisme (55%) en un país on els cristians representen només el 5% de la població total. Finalment, una quarta part dels koalib professen l'animisme.  

Aquest idioma s'escriu amb l'alfabet llatí tot i que presenta algunes variants que poden ja observar-se només llegint el títol del llibre. Entre les quals en destaca, per posar just un exemple, la r amb cameta: ɽ

Els parlants de koalib se situen a les àrees senyalades de color verd en el següent mapa:


En aquesta ocasió, en comptes de penjar un fragment de Le Petit Prince en koalib, he preferit mostrar un blog en anglès que acosta al lector a la vida quotidiana i a la llengua, amb petites llistes de vocabulari, d'aquest poble. A banda d'això, finalitz aquesta entrada amb un vídeo on hi apareixen alguns koalib.

[Enllaç] Clic aquí per entrar a Nuba Koalib.