ᠪᠢᠴᠢᠬᠠᠨ ᠬᠠᠨᠬᠥᠪᠡᠬᠦᠨ "Biatsxan Xuntaij" (mongol escriptura tradicional)

Edició en mongol tradicional editada a Hohoot
Moltíssimes gràcies Josep per aquest llibre.
(núm 139)

L'alfabet mongol tradicional, o clàssic, fou el primer sistema gràfic d'escriptura del mongol. A Mongòlia aquest alfabet s'ha vist pràcticament desplaçat pel ciríl·lic tot i que de forma minoritària segueix veient-se, encara, aquest sistema d'escriptura a les façanes d'alguns edificis, alguns rètols o en alguns textos manuscrits. A part, les llibreries de la capital mongola, Ulan Bator, acostumen a tenir alguna secció amb aquest alfabet. Una curiositat en molts llibres editats a Mongòlia és que, com que aquest alfabet és d'escriptura vertical, l'utilitzen per escriure els títols als lloms dels llibres però un cop oberts està tot escrit en ciríl·lic.

Tot i l'ús escàs i simbòlic que té aquest alfabet a Mongòlia sí que és d'ús majoritari entre els mongols de Mongòlia Interior, al nord de la Xina. Aquesta regió de sobirania xinesa té per capital la ciutat de Hohoot, al sud del desert del Gobi. Aquesta regió de majoria mongola no només conserva el seu idioma sinó que també en conserva la seua escriptura tradicional. 

El llibre que m'ha fet bastar en Josep és d'aquest últim lloc, Mongòlia Interior, i més concretament de Hohoot. Està escrit únicament amb l'alfabet clàssic. És de l'any 2006 i fullejar-lo és tot un gaudi.