Mały książe (polonès)

Edició en polonès (una mica massa infantil pel meu gust)
(núm 165)

LEONOWI WERTH 
Przepraszam wszystkie dzieci za poświęcenie tej książki dorosłemu. Mam ważne ku temu powody: ten dorosły jest moim najlepszym przyjacielem na świecie. Drugi powód: ten dorosły potrafi zrozumieć wszystko, nawet książki dla dzieci. Mam też trzeci powód: ten dorosły znajduje się we Francji, gdzie cierpi głód i chłód. I trzeba go pocieszyć. Jeśli te powody nie wystarczą - chętnie poświęcę tę książkę dziecku, jakim był kiedyś ten dorosły. Wszyscy dorośli byli kiedyś dziećmi. Choć niewielu z nich o tym pamięta. Zmieniam więc moją dedykację: 
LEONOWI WERTH,gdy był małym chłopcem
Avui parlam del polonès. Llengua eslava oriental parlada a Polònia i rodalies i per comunitats poloneses emigrades arreu del món (inclús a Sibèria!). Aquest idioma té prop de 40 milions de parlants. Una diferència auditiva respecte del rus és que el polonès té més fonemes vocàlics i hi destaquen sons semblants a la nostra vocal neutra. 

Durant tota la història Polònia ha anat movent les seues fronteres a causa de les guerres del seu veïnat. Així, el 1939 l'Alemanya nazi l'ocupà i donà lloc, així a que a l'Espanya en guerra els franquistes anomenassin polacos als catalans ja que també fou en aquest mateix any quan les tropes franquistes acabaren d'ocupar Catalunya poc abans de donar la guerra civil per finalitzada. Així, l'adjectiu despectiu de polaco que usa part de la població espanyola per referir-se als catalanoparlants té un origen clarament feixista fruit d'un emmirallament amb l'ocupació de Polònia -país amb llengua diferent a la de l'atacant- per part del nazisme. 

Amb Polònia hi tenim un parell de curiositats. La primera és que en català només utilitzam una sola paraula d'origen polonès: masurca. A banda d'això, durant els anys 80 del segle XX a Polònia es popularitzà molt una cançó de Lluís Llach: L'Estaca, cantada amb el mateix desig d'alliberació vers un estat autoritari però amb la lletra no solament traduïda, sinó canviada del tot. Escoltem-la: