ⴰⴳⵍⴷⵓⵏ ⴰⵎⵥⵢⴰⵏ "agldun amẓyan" (amazic)

Edició molt esperada en amazic que m'ha fet bastar
el seu traductor, en Lahbib Fouad
(núm 258)

Dedicatòria a Léon Werth escrita amb
l'alfabet tifinag
L'amazic és una de les llengües que més temps porto cercant i esperant. És la llengua afroasiàtica pròpia del nord d'Àfrica, ja present abans de l'arribada de l'Islam i de la posterior arabització que l'acompanyà.

Actualment l'amazic és parlat a molts països: el Marroc, l'Algèria, Líbia, Egipte, Mauritània i Burkina Faso en són els més representatius. Tot i així actualment les terres de parla catalana també han estat terra d'acollida de part de la comunitat amaziga de manera que és fàcil trobar-ne parlants a Barcelona, Girona o Formentera. Es calcula que l'amazic, comptant-hi totes les seves variants, té uns 25 milions de parlants, fet que la converteix en una llengua minoritzada de tamany mitjà. 

Es tracta d'una llengua afroasiàtica, ço és que forma part de la mateixa macrofamília que l'àrab o l'hebreu tot i que no formen part del mateix grup ja que l'amazic no és pas cap llengua semítica, formant part d'un grup propi comunament conegut amb el nom de berber. Pel que fa a aquesta denominació, berber no és més que la deformació llatina de la paraula bàrbar. Nom donat des dels temps de l'antiga Roma a tots aquells que no parlaven llatí i que, com és obvi, cap poble del món utilitza per anomenar-se a si mateix. El nom amb el qual aquesta comunitat s'ha anomenat és amb el d'amazic, que significa home lliure.

La llengua dels homes lliures és oficial al Marroc des de l'any 2011 i ha començat a introduir-se a les escoles des del començament del regnat del rei Mohamed VI. A l'Algèria és oficial des de 2016. La comunitat amaziga d'aquests dos països representa el 90% del total de parlants d'amazic. Té un alfabet propi tal com pot observar-se a les fotografies i s'anomena tifinag. És un alfabet que descendeix directament de l'alfabet fenici.

Pel solsctici d'estiu, Sant Joan, els amazics tenen per costum d'encendre fogueres a la nit. Costum compartit també pels catalans, festa d'origen pagà que compartim com a bons mediterranis. A part, i seguint amb les curiositats culturals, els amazics són a l’any 2959 (el calendari s’avança 950 anys al calendari gregorià, ja que recorda l’accés al tron egipci de la xxii dinastia faraònica, la qual era d’origen amazic). El calendari és bàsicament agrari i solar, i, en la seva divisió del temps, és utilitzat des de fa segles pels pagesos de tot el nord de l’Àfrica, amazigòfons i arabòfons. Es considera, per tant, que els amazics ja habitaven el nord d’Àfrica més de mil anys abans de Crist. 

A Catalunya ha passat a ser la tercera llengua en nombre de parlants, després del català i del castellà. La varietat amaziga més parlada a Catalunya i, probablement també a les Pitiüses, és el rifeny.