Lu Prinzipinu (cors sasserès)

(núm 328)


Aquest llibre ha corregut una mica per arribar finalment a casa. És de l'editorial sarda, Papiros. Aquesta editorial fa enviaments a tot el món, però les illes Balears les entén com si fos un lloc amagat i de difícil accés en aquesta mar nostra. Per aquesta raó les despeses d'enviament les calcula igual que si es volgués enviar un paquet a les illes Fèroe o a Islàndia. Per evitar aquest inconvenient la comanda va anar a Tarragona, ciutat des de la qual, en Pere, amic i col·leccionista, ha reenviat el paquet on ha fet falta, i ara sí, amb uns costos més assequibles i comprensius. 

El sasserès és el dialecte cors parlat a la regió nord-occidental de Sardenya pròxima a la ciutat de Sàsser, al nord de l'Alguer. Es calcula que aquest dialecte compta amb uns 125.000 parlants, aproximadament. Aquest dialecte té un subdialecte conegut com a cors castellà però no té res a veure amb la llengua iberoromànica anomenada també castellà. Aquesta subvarietat corsa rep el nom de la seva població principal, que és Castelsardo.

Per raons històriques que es remunten des del segle XIV, el desenvolupament d'aquest parlar cors s'ha vist ricament influït pel català. Així, sense anar més lluny, algunes coincidències són: aggabbà (acabar), caglià (callar), cara (cara), gana (gana), carrera (carrer), grogu (groc), etcètera. Els mesos de l'any són curiosos també. Els fan a la manera sarda, és a dir: ginaggiu, fibraggiu, matzu, abriri, maggiu, làmpada, triura, aosthu, cabidannu, santuaini, santuandria, naddari