Lo Petit Príncip (alguerès)

Edició en alguerès de l'editorial Papiros


Des de Nuoro m'ha arribat recentment un paquet amb aquesta edició del Petit príncep juntament amb una edició en tabarquí i una altra en sard (que ja tenia). D'aquesta manera puc donar per quasi finalitzada la recerca d'edicions en les llengües parlades a Sardenya, illa que des de fa molt de temps em té corprès. Abans del 2015 referents  a  Sardenya  només  hi  havia  les  edicions  en  gal·lurès  (Lu Principeddhu) i en sard (Su Printzipeddu). D'aquesta manera, traduccions que representassen les illes lingüístiques lígur i catalana eren tan inexistents com esperades. Així és que, la versió tabarquina (U Prìncipe Picin) i l'algueresa (Lo Petit Príncip), una vegada han estat una realitat han arribat a la meua modesta col·lecció.

A Leone WerthDeman perdó als minyons per haver dedicat aqueix llibre a una persona gran. Tenc una excusa sèria: aqueixa persona gran és lo millor amic que tenc al món. Tenc una segona excusa: aqueixa persona gran pot comprendre tot, també els llibres per minyons. Tenc una tercera excusa: aqueixa persona gran viu en França, té fam i té fred. I té verament menester d'ésser consolada. I si totes aqueixes excuses no tenguessin de bastar, vull dedicar aqueix llibre al minyó que és estat aqueixa persona gran. Totes les persones grans són estades minyons, un temps. (Però són poques aquelles que se n'arrecorden). Per això corrig la mia dèdica:
A Leone Werthquan era petit

L'alguerès és la variant catalana parlada des del segle XIV a la ciutat de l'Alguer. Té devers uns 10.000 parlants tot i que la llengua és compresa per més de la meitat dels habitants de la ciutat. A continuació penj un vídeo d'un programa de la televisió algueresa on pot escoltar-se com sona el català de Sardenya:


Cal tenir present, per comprendre aquest segon mapa, que la majoria de gent
viu al voltant dels barris del centre (Centro Storico i Mercede). La resta, una part
és obra nova que ha rebut molta població provinent d'altres indrets, i l'altra part,
la més propera a la costa, és semblant a Es Pujols a Formentera, hotels i apartaments
turístics. Són barris i carrers de població temporal però amb negocis regentats, en
gran part, per algueresos.