Бяцхан Хунтайж "Biatsxan Xuntaij" (mongol)

Edició en mongol (ciríl·lic i tradicional)
(núm  127)

ЛЕОН ВЕРТЕ-Д
Энэ номоо том хүнд зориулсан болохоор би хүүхдүүдээс уучлал гуйя. Намайг уучлахын гол учир бол энэ том хүн ертөнц дээрх миний хамгийн сайн нөхөр. Бас тэр хүн ертөнцийн бүх юмыг, хүүхдэд зориулсан номыг ч гэсэн ойлгодог юм. Гуравдахь уучлах зүйл бол тэрээр өлсөж цанган, даарч хөрч Францад амьдардаг. Тэр сайн нөхөрт минь сэтгэл тайтгаруулах зүйл хэрэгтэй. Хэрвээ миний дээр өгүүлснийг хангалтгүй гэж үзвэл, би энэ номоо урьд миний сайн нөхөр байсан нэгэн жаал хүүд зориулахыг хүсэж байна. Хүн болгон балчир бага насыг дайрч өнгөрдөг боловч түүнийгээ эргэн санадаг нь даанч цөөхөн. Тэгээд би энэ номоо том хүнд зориулснаа больж балчир байсан үеийн Леон Верте-д гэж заслаа.

Mongol. I a més a més és un exemplar molt especial. L'he dut jo mateix carregat a l'esquena des d'Ulan Bator. A més a més, aquesta llengua té actualment dos alfabets, que són el ciríl·lic i el tradicional. A la foto poden veure's dues pàgines interiors del llibre, cadascuna amb un d'aquests dos alfabets. El tradicional és d'origen uigur i s'escriu verticalment. A Mongòlia no s'usa gaire, tot i que una mica sí: el vàrem poder veure en alguns llibres i també vérem algun cartellet escrit a mà en tradicional. Així i tot el seu ús és minoritari, cosa ben diferent de Mongòlia Interior, a la Xina, on l'alfabet d'ús majoritari és el tradicional. La sort va ser, però, trobar aquest llibre que inclou els dos alfabets. És una edició que m'encanta.

Aquest idioma té uns 5.300.000 parlants, tres milions dels quals tenen nacionalitat xinesa. Tot i poder sonar redundant el mongol és la llengua mongòlica amb més parlants. I és que les llengües mongòliques formen un grup lingüístic com pot ser-ho el grup romànic pel castellà o l'italià. A Europa  es parla una llengua mongòlica, concretament a la república de Calmúquia (Rússia), al Caucas, s'hi parla el calmuc (per ara no tenc constància que existeixi cap Petit Príncep en aquest idioma). 

PS: La foto l'he robat a na Maite, a qui li vaig regalar aquest mateix llibre i en va fer un mural molt pinxo per penjar al facebook.