Dee tjliena Prinz (alemany mennonita)

edició en baix-alemany mennonita
(num 117)

Aun Léon Werth
Leewe Tjinja! Hoolt mie daut toogoood, daut etj dit Buak eenem Erwossenen too eajen. Etj hab dofäa eenen earnsten Grund: Hee ess de basta Frind, ded etj enne Welt hab. Oba doafäa jefft'et noch eenen aundren Grund: Dis Erwossena vesteiht aules, sogoa Beatja äwa Tjinja. Etj hab noch eenen dredden Grund: Hee wohnt enn Franjkreich, enn doa hungat ahm, enn ahm ess kolt. Uck mott hee een bätje oppjeheitat woare. Wann disse Jrind nijch jenuag send, woa etj dit Buak dem Tjind, ut dem hee erwosse ess, too eajne. Aule Erwossene weare je too eene Tiet Tjinja - wann uck de measchte sijch daut nijch meea dentje tjenne. Enn doawäjen vebäta etj miene Tooeajnung:
Aun Léon Werth
Auls hee noch een tjliena Butzat wea

L'alemany mennonita és un dialecte de baix-alemany que s'originà a partir d'uns moviments migratoris que tengueren lloc durant el segle XVI de neerlandesos i habitants del nord d'Alemanya cap a la regió de Vístula, a Prússia (actualment a Polònia). És l'alemany parlat pels mennonites, que són una branca dels anabaptistes, que són una branca del protestantisme, que és una branca del cristianisme. Aquests mennonites al segle XVIII començaren a emigrar de Prússia cap al Nou Continent. Actualment l'alemany mennonita és un alemany en diàspora. Hi ha parlants al Canadà, al Paraguai, als Estats Units, a Mèxic i a Alemanya, entre d'altres. 

Quan buscava informació sobre aquest dialecte em va sorprendre descobrir que en Matt Groening, el creador de Futurama i dels Simpson, és d'origen mennonita. Ell ja no ha arribat a aprendre l'alemany però el seu pare encara el sabia parlar perquè l'avi d'en Matt Groening sí que el parlava al Canadà. Actualment al Canadà sembla ser que quasi tots els descendents de mennonites ja s'han passat a l'anglès.  

Es calcula que, repartits pel món, encara hi ha aproximadament mig milió de parlants d'alemany mennonita. El mennonita té de base el baix-saxó i conserva, alhora, molt de vocabulari neerlandès. És per això que, a dia d'avui, el mennonita és un dels dialectes alemanys més allunyats de l'estàndard. Més inclús que el jiddish.