Dr gläi Brinz (alemany alamànic de Basilea)

Edició en alemany de Basilea que m'ha regalat
na Maite Ferrer, a qui li estic molt, molt agraït
(núm 131)

Für dr Léon Werth
Ich bitt alli Kinder um Entschuldigung, will ich s Buech emenen Erwaggsene due widme. Ich ha aber e gueti Entschuldigung drfüür: Dä Erwaggseni isch dr bescht Fründ, won ich uff dr Wält ha. Und denn han ich non en anderi Entschuldigung: Dä Erwaggseni verstoot alles, au Biecher für Kinder. Und denn gits non e dritti Entschuldigung: Dä Erwaggseni woont in Franggriich, won är Hunger het und friert. Är mues drööschted wÄÄrde. Wenn aber alli die Entschuldigunge nit länge, duen ich s Buech em Kind widme, wo dä Erwaggseni friener emool gsii isch. Alli Groosse sinn emool Kinder gsii (aber numme weenigi erinnere sich draa). Ich korigier also mii Widmig:
Für dr Léon Werth, won är e gläine Bueb gsii isch. 
Basilea és una ciutat que està situada al nord de Suïssa just tocant la frontera amb Alemanya i amb França. La ciutat està tan aferrada a la línia que té suburbis també als dos països vesins. Passejant per Basilea, sense adonar-se'n, hom pot caminar per tres estats diferents.

L'alemany de Basilea no és com la resta d'alemany parlat a Suïssa. És molt diferent. Tot l'alemany suís pertany al dialecte alamànic. Alamànic també ho és l'alemany parlat, per exemple a Stuttgart, Alemanya. El cas és que l'alamànic es divideix en tres blocs: el baix alamànic, el mitjà i l'alt. L'alemany suís, depenent de la zona és alt alamànic (com per exemple el Der chlii Prinz, d'Alt Valais); alamànic central (Der chly Prinz, Berna) o baix alamànic com ho és el suabi o l'alemany de la ciutat de Basilea. Resulta que aquesta ciutat és una illa lingüística dins del mapa dialectal de l'alamànic i allí s'hi parla un alemany més semblant al de Stuttgart que no al de la resta de Suïssa. Curiós veritat? 

La raó d'això, en part, s'explica per la història singular que ha tengut aquesta ciutat. No va formar part de la confederació suïssa fins a inicis del segle XVI. Abans, Basilea fou un principat-bisbat independent.