Минкъий принц "Minkiy Printz" (osseta digorià)

Edició en osseta digorià que m'envià na Mertxe
(núm 193)



No fa gaire teníem parlàrem de l'osseta. Doncs bé, avui tornam a l'osseta però amb la seua variant digoriana. L'osseta sembla ser que té dos dialectes principals: l'iron que és el majoritari i en el que se centra quasi tota la seua producció escrita, i el digorià, que és parlat al nord de la república d'Ossètia, al Càucas rus. El nom de digorià prové del nom de la regió ossètia on es parla el dialecte: Digòria. 

El dialecte digorià tendeix a ser més conservador que l'iron. Així, les síl·labes acostumen a tenir normalment una síl·laba més que l'iron ja que amb el temps l'ha elidida. Tot i que poca, el digorià té literatura pròpia i sembla ser que aquesta va en augment des de fa unes dècades ençà. Actualment aquest dialecte és ensenyat a les escoles de Digòria i és usat també en els mitjans de comunicació, televisió inclosa. 

Aproximadament el digorià té entre 15.500 i 100.000 parlants (el ball de números depèn de la font consultada, segurament per la dificultat d'esbrinar si parlen osseta iron o bé osseta digorià).