El Princip Piscinin (llombard milanès)

Edició en milanèspublicada per Tintenfass
(núm 238)

A Léon Werth

Ghe domandi scusa ai bagai per avègh dedicaa sto liber chì a vun grand. Gh'hoo ona scusa seria: quèsta persòna l'è el miglior amis che gh'hoo al mond. Gh'hoo  on'altra scusa: quèsta persòna l'è bona de capì tusscòs, anca i liber de fioeu. Gh'hoo ona tèrza scusa: quèsta persòna chì la viv in doe la Francia la gh'ha famm e fregg. La gh'ha bisògn de vèss consolada. Se tucc qui scus chì hinn minga assee, ben alora ghe dedichi sto liber chì al fioeu che l'è staa ona vòlta quèsta persòna. Tutt'i grand hinn staa fioeu in princippi. (Ma ghe n'è pìcch che se regòrda). Sicchè hoo de coreg la mia dedica:
A Léon Werth,quand l'era on fioeu piscinin

Aquest llibre el vaig comprar el 9 de desembre al barri de l'Isola, a Milà. De casualitat trobàrem una llibreria plena d'encant (Isola Libri) mentre buscàvem una gelateria concreta per aquella zona. Buscava una edició concreta d'aquest llibre que no era ni de bon tros la de Tintenfass. Ara bé, no vaig especificar-ho quan ho vaig preguntar a n'Elena. La pobra va fer cara de no haver sentit a parlar mai de l'existència d'aquest llibre. Es notava que li sabia greu no poder ajudar alhora que se la veia encuriosida i interessada pel llibre, ara que sabia de la seva existència. Per sort, la seva mare, na Laura, sí que coneixia el llibre i, a més a més, em va dir que possiblement n'hi quedava algun. Al cap d'uns minuts la mare va baixar i donà el llibre a sa filla qui, després de mirar-lo amb satisfacció durant uns segons, ens el cobrà. 

Durant aquests segons na Laia i jo ens miràrem. No buscàvem aquesta edició sinó que volíem la de Massimiliano Piretti Editore, però tant li feia, després de tota la molèstia no podíem dir-los que sí però no, que en volíem un altre. A més, vaig sortir-ne ben content d'aquella llibreria. Era de les primeres llibreries independents que trobava a Milà, i això que ja era el nostre darrer dia a la ciutat! Al centre les llibreries eren d'allò més impersonals mentre que Isola Libri, de la mateixa manera que altres llibreries del barri de l'Isola, irradiaven llum i amor per la lectura.