Ol Principì (llombard bergamasc)

Edició Tintenfass en llombard de Bèrgam
(núm 240)

A Leù WerthGhe domande perdù ai s-cetì se gh'ó dedicàt chèsto lìber a öna persuna granda. Gh'ó öna scüsa buna: chèsta persuna granda a l'è l'amìs piö car che gh'ó a sto mónd. E gh'ó öna segónda scüsa: chèsta persuna granda la pöl capì töt, anche i lìber che i è stàcc scrìcc per i s-cetì. E ghe n'ó pò öna tèrsa: chèsta persuna granda la stà in Fransa, la gh'à fam, la gh'à frècc e la gh'à pròpe bisògn de èss cunsulada. E se töte chèste scüse i bastèss mia, alura ghe dedicheró chèsto lìber al s-cetì che l'è stàcc ü tép chèsta persuna granda. Töcc i grancc öna ólta i è stàcc di s-cetì. (Ma tra de lur a i è in póch a regordàssen.) E alura corège la mé dèdica in chèsta manéra:A Leù Werthquando l'éra ü s-cetì

El llombard de Bèrgam, més conegut com a bergamasco, és una variant del llombard oriental, bastant proper al brescià (El principino). Actualment té aproximadament uns 700.000 parlants a la província de Bèrgam, essent-ne, la ciutat homònima, el nucli urbà principal d'aquesta regió. 

Pel que fa al bergamasc, sembla ser que té una fonètica que a vegades resulta mala de capir per parlants d'altres variants llombardes i parlants d'emilià. Curiosament el bergamasc té una regulació ortogràfica, cosa que moltes altres parles d'Itàlia no tenen. L'entitat reguladora del bergamasc és el Ducato di Piazza Pontida, institució folclòrica que, per una altra part, té la pàgina web escrita únicament en italià, cosa que vessa molta informació sobre la situació de respecte i cura que tenen per la seva llengua. 

Una expressió molt pròpia dels bergamesos és è pòta. Ço ve a ser, més o menys, una exclamació re resignació davant de fets inevitables. Una mena de què li farem, és la vida, bo, etcètera. 

El llibre en qüestió el compràrem durant el nostre darrer dia de ruta pel Piemont i Llombardia, a Bèrgam. Era diumenge i tenia por de no trobar cap llibreria oberta. Per fortuna nostra, en trobàrem dues, i en totes dues venien el mateix llibre. Em va alegrar molt tornar a trobar una ciutat amb tantes llibreries. De fet, Bèrgam simplement ens va encantar. De les tres ciutats visitades, va pujar automàticament al nivell de Torí, tot i que Bèrgam tenia el punt afegit d'estar a mig camí entre una ciutat petita i un poble gran.