El Principigasito (rosarigasí)

Llibre en gasó regal de'n Pere Navarro,
a qui li estic moltíssim molt agraït.
(núm 269)

A Leon Werth
Pigasido perdogasón a los pigasibes por habegaser dedicagasado egaseste brogasoli a ugasuna persogasona gragasande. Tegasengo ugasuna segaseria excugasusa: egasesta persogasona gragasande es el mejogasor amigasigo que tegasengo en el mugasundo. Tegasengo egasotra excugasusa: egasesta persogasona gragasande puegasede comprendegaser togasodo; hagasasta los brogasolis pagasara pigasibes. Tegasengo ugasuna tercegasena excugasusa: egasesta persogasona vigasive en Fragasancia, dogasonde tiegasene hagasambre y frigasío. Tiegasene verdadegasena necesidagasad de consuegaselo. Si togasodas egasestas excugasusas no fuegaseran suficiegasentes, quiegasero dedicagasar egaseste ligasibro al nigasiño que egasesta persogasona gragasande fue en ogasotro tiegasempo. Togasodas las persogasonas gragasandes han sigasido nigasiños agasantes. (Pegasero pogasocas lo recuegaserdan). Corrigasijo mi dedicatogasora:
A Leon Werth, Cuagasando egasera pigasibe

El rosarigasí (rosarigasino en la llengua original), també conegut amb el nom de gasó, és un argot parlat a la ciutat argentina de Rosario. Actualment són pocs els rosarins capaços de parlar i entendre aquest argot consistent en afegir l'infix -gas- entre la penúltima i última síl·labes de totes les paraules seguit de la vocal que precedeix l'infix.  

L'origen d'aquest divertiment és incert. Tot i així sempre s'acaba comentant que va ser creat pels presos de la presó de Rosario al començament del segle XX amb la voluntat de crear un argot i un llenguatge que resultés incomprensible per als escarcellers i agutzils. 

Durant la dècada dels cinquanta el parlaven molts periodistes de Rosario, alhora que també era comú entre artistes, jugadors de cartes i prostitutes que es trobaven en un bar conegut com El Nacional. No fou fins els anys vuitanta, que l'actor còmic Alberto Olmedo popularitza aquest argot, ja per llavors quasi desaparegut, en els seus gags televisius. A rels d'això el rosarigasí tingué un ascens notable i un augment en la popularitat arreu de l'Argentina, especialment durant la dècada dels noranta. 

L'any 2003 Rene Bertrand creà el personatge televisiu conegut com el "señogasor el rosarigasino" en un programa televisiu anomenat La peluquería de los Mateos. 

Amb tot això, l'any 2009 sortí publicat aquest exemplar de El Principigasito.