Die Klein Prinsie (afrikaans)

Llibre en afrikaans arribat des de Lille, França
(núm 274)

Vir Léon Werth 
Ek wil die kinders ekskuus vra dat ek dié boek aan 'n grootmens opdra. Ek het 'n baie goeie rede: hierdie grootmens is my heel beste vriend op aarde. Ek het ook 'n tweede verskoning: hierdie grootmens kan enigiets verstaan, selfs boeke vir kinders. Ek het nog 'n derde verskoning: hierdie grootmens woon in Frankryk , waar hy honger ly en koud kry. Hy het 'n bietjie troos nodig. As al dié verskonings nog nie genoeg is nie, dan dra ek graag die boek op aan die kind wat dié grootmens vroeër was. Alle grootmense was mos eers kinders. (Ongelukkig is daar maar min van hulle wat dit onthou.) Daarom verbeter ek my opdrag: 
Vir Léon Werth,
 Toe hy 'n klein seuntjie was

L'afrikaans és una llengua derivada del neerlandès parlada a l'Àfrica austral, sobretot a Sud-àfrica i Namíbia, on fou duta el segle XVII per colons neerlandesos o afrikaners i personal, servents i esclaus de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals. El nom afrikaans és un mot neerlandès que vol dir, simplement, «africà».

Afrikaans a Sudàfrica. A Namíbia també es parla.
És la tercera llengua de Sud-àfrica pel que fa al nombre de parlants després del zulu i el xosa. Un cens del 2001 mostrava que 6 milions de persones la tenien com a llengua materna És l'idioma més parlat a Cap Septentrional (69,3%) i Cap Occidental (59,2%).

Fins a la meitat del segle XIX era una llengua oral sense representació escrita ni formes literàries, llevant de la seva presència esporàdica com a dialectalisme entremig de texts altrament considerats com a "escrits en neerlandès". Així doncs, fins i tot en el domini administratiu, la llengua oficial era el neerlandès. En aquell moment començà a utilitzar-se a les escoles i emprèn el camí cap a l'oficialitat, que s'acabà produint l'any 1925.

Durant el segle XX ha esdevingut una llengua literària rica i amb una considerable producció en tots els camps (poesia, llibres de text, llibres científics i tècnics, etc.). Breyten Breytenbach n'és un bon exponent: autor entre altres obres de Ysterkoei Moet Sweet (poesia, 1964) i Les Veritables Confessions d'un Terrorista Blanc (1984).