الأمير الصغير "Al-amir al Saghir" (àrab hassania)

Exemplar en àrab hassania editat el 2017.
(núm 301)

El hassania és l'àrab propi del sud del Magreb, especialment de les regions de Mauritània i Sàhara Occidental. Els seus parlants anomenen aquest dialecte "kalam hassan" cosa que ve a significar la parla de Hassan. Té aproximadament uns tres milions de parlants.

El nom d'aquest dialecte prové del d'una tribu beduïna apellada Beni Hassan. Aquest grup estengué la llengua àrab a bona part d'aquesta àrea desèrtica entre els segles XV i XVI. La llengua parlada a bona part d'on avui es parla el hassania abans de la seva arribada era la llengua amazigh, avui pràcticament desapareguda del Sàhara i Mauritània. Així i tot el substrat amazigh és molt present en el dialecte hassania, especialment en la fonètica i en algunes característiques morfològiques diverses.

L'edició d'aquest llibre és excel·lent, i bastant pasada, pesa més de 400g. Al seu interior hi ha fotografies de Saint Exupéry abillat d'aviador en terres hassania. Malauradament el que s'explica als peus de fotografia i al text, breu, que l'acompanya està tot escrit en àrab i no el puc llegir.