Ul Principen (llombard brianzol)

Llibre en llombard de Montevecchia (brianzol)
Exemplar 142 de 200

Aquest llibre és un exemple d'edició de textos dialectals. Parlar de textos llombards implica, quasi en la seva totalitat parlar de textos dialectals. Això es deu al fet que la llengua llombarda no té un model d'estàndard comú que gaudeixi d'una acceptació majoritària. Més bé tot el contrari. 

En tot això hi ha varietats llombardes amb molts de parlants, com és el cas del bergamasc o del milanès; i n'hi ha d'altres que no en tenen tants, com passa amb el brianzol que té devers uns 1400 parlants.

Aquesta edició ha estat feta per Adelio Conti amb l'ajut de la seva filla i decorat amb unes aquarel·les úniques que cap més llibre té. Cadascuna d'elles ha estat una reinterpretació de les originals pintada per Giuseppe Sotile.

En tota regla es tracta d'un llibre estrany. Va ser estampat l'any 2015 i a hores d'ara ja és mal d'aconseguir. Així que li estic molt agraït a la persona que me l'ajudà a bastar. 

Pel que fa a la parla brianzola, es tracta d'una subvarietat del llombard occidental amb alguna traça de l'oriental d'acord amb la seva àrea geogràfica. A continuació hi ha un vídeo amb una cançó de Tiziano Sironi escrita i cantada en brianzol. No us estigueu de dar-li al play.